Sven O Perssons hederspris

Delas ut av Sven O Perssons Stiftelse.

Kriterier

Sven O Perssons hederspris för föredömlig företagargärning 2017

Sven O Persson

Sven O Persson föddes år 1900 i Östersund. Med företagande i blodet blev den unge Sven snabbt framgångsrik i hästaffärer. Vid sidan om hästarna gjorde han på 20-talet sina första affärer i framtidsbranscherna: bilar och skog. Den avgörande händelsen för det som skulle bli Persson Invest var att Sven och brodern Gustaf Persson övertog försäljningen av Volvo i Östersund och startade Bilbolaget 1932. Inte förrän i början på 50-talet sålde Bilbolaget fler bilar än hästar. Hästhandeln gav bröderna Persson goda nätverk och bra kontakter som hade stort värde även i affärer med bil och skog.

1955 gick bröderna Persson skilda vägar och Sven tog ensam vidare bilhandeln i Östersund som såg ett antal blomstrande år. Överskottet från bilhandeln återfördes till verksamheten i form av nya investeringar. Först fler volvoagenturer sedan Bonäshamns sågverk, två fabriker för spånskivetillverkning och mycket mer.

Engagemang för industrin och företagsamheten

Sven O Persson hade under sin tid en otrolig popularitet. Umgänget med Sven var enkelt och hans handslag var en garanti för hederliga affärsuppgörelser. Han hade ett stort engagemang för att stärka industrin och företagsamheten i Jämtlands län.

Stiftelsen

När Sven O Persson fyllde 85 år bildades en stiftelse genom att framförallt näringslivet men också statliga och kommunala institutioner och olika privata organisationer tillsköt kapital. Stiftelsen har till ändamål att belöna en person, som utfört en föredömlig företagargärning i länet, och att ge lovande företagarämnen tillfälle till utbildning för utveckling eller ledning av näringsverksamhet. I den andan delas Sven O Perssons pris för föredömlig företagargärning ut på Guldgalan.

Sven O Perssons hederspris