Finalister 2016

Finalister i kategorin Årets Hållbara Företag

Storm Heliworks

Storm Heliworks är ett jämtländskt företag som verkar i en energikrävande bransch som därmed har tydlig miljöpåverkan. Storm Heliworks erbjuder sina kunder flygningar med helikoptrar som presterar tyngre lyft med samma bränsleförbrukning vilket ger mindre miljöbelastning genom färre lyft per uppdrag. Företaget arbetar långsiktigt för att utveckla sin verksamhet tillsammans med sina anställda, kunder och andra aktörer och utmanar branschen när det gäller synen på hållbarhet, energieffektivisering och miljöpåverkan. Storm Heliworks uppvisar en stark ekonomi och arbetar proaktivt med arbetsmiljö för att skapa en hög nivå av säkerhet för sina piloter och sin markpersonal. 

Anna Godevärn Mörsjö Deli
Katarina Magnusson

Jazzköket

Jazzköket är restaurangen som strävar efter ett kretslopp: att ta tillvara allt, inte låta något gå till spillo och servera mat utifrån säsong. De lagrar varorna under icke-säsong på ett energieffektivt, traditionellt sätt och använder det som nisch i de färdiga rätterna. De har ett nära samarbete med Lilla Saluhallen Prästgatan där de säljer produkter från det egna restaurangköket och utbildar sin personal för att ta tillvara på råvaran på bästa sätt. För Jazzköket är personalen en viktig del i företagets utveckling, där varje enskild individ är delaktig i verksamhetens planer, mål och utveckling. Företaget har en långsiktig plan som återbetalar sig både ekonomiskt och i råvaran. Jazzköket vill förändra på riktigt - de vill ta sitt ansvar, och föra det vidare. 

Woolpower

Woolpower producerar kläder av naturmaterialet ull och har en tydlig vision – att sprida värme i 100 år. Det illustrerar företagets fokus på hållbarhet och långsiktighet tillsammans med kunder, anställda och leverantörer. Social hållbarhet är en stor del av företagets vardag där sömmerskorna är delaktiga i hela produktionskedjan och kvalitetsstämplar plaggen de sytt genom att märka dem med sitt eget namn. Detta skapar både stolthet och ansvarstagande. En stark ekonomi ger en bra grund för fortsatt utveckling av social och miljömässig hållbarhet. 

Kristoffer Anderssson