Finalister 2017

Finalister i kategorin Årets Innovatör/ Innovatörsteam

Zero Parallax, Vygantas Kirejevas och Gajane Kalatshjan

Zero Parallax löser VR-kamerans största problem Årebolaget har utvecklat en helt ny patenterad kameralins för virtual reality (VR) som radikalt förenklar processen med att skapa VR-video, det vill säga en lösningen på ett problem som hela VR-branschen brottas med. Tekniken har redan mötts av stort intresse från flera stora spelare i den växande VR-branschen och kommer att licensieras till bland annat stora kameratillverkare. Förutom ren underhållning, som VR-filmer och VR-spel, kan tekniken också användas för industriellt bruk såsom självkörande fordon och sjukvård. Företaget har redan börjat arbeta med det Europeiska Institutet för Innovation och Teknik för att utveckla kameralösningen för gruvindustrin där den kan ge "ögonen" till fjärrstyrda maskiner.

Anna Godevärn Mörsjö Deli
Katarina Magnusson

Netgraph, Andreas Marklund, Christer Lundholm och Jens Löfgren

Netgraph har under de senaste åren utvecklat och lanserat en innovativ produkt för WiFi-nät, kallad Netgraph Connect. Det är en molnbaserad tjänst för gästaccess och har, förutom flera unika sätt att ansluta till Wi-Fi, även anpassats för att tilltala operatörer. Via tjänsten kan operatörer enkelt förse sina kunder med modern gästaccess på redan befintliga WiFi-nätverk.  Tjänsten återförsäljs idag hos flera partners i norden, däribland Tele2 och Atea.
Cisco System, som är världens största och ledande bolag inom datakommunikation, har tagit in Netgraph som Solution Partner.
Netgraph är leverantörer till bland andra Elite Hotels, Fotografiska samt till SkiStar’s framgångsrika gästwifi-lösning på alla destinationer. Under de senaste året har över 1,5 miljon datorer och telefoner anslutit till gästnätverk via Netgraph Connect.

Realbridge, Olle Lundberg

Innovationsföretaget Realbridge i Östersund har funnits i tre år och redan nått stora framgångar. Företaget har utvecklat ett unikt system med QR-koder. Systemet effektiviserar och förenklar administration, logistik och säkerhet och hjälper till att hålla ordning på till exempel utrustning, nycklar eller apparater. Realbridge har ett 80-tal kunder över hela Sverige inom 25 olika branscher, bland annat Jobmeal, Diös och Bilbolaget. Realbridge produkt sparar arbetstid och pengar vilket gör investeringen lönsam kort efter implementering.

Kristoffer Anderssson