Finalister 2017

Finalister i kategorin Årets Gröna Guld

Berit Edvardsson Islandshästar

Berit driver sitt företag på gården Råken i Aspås, Krokoms kommun. Det är en liten men hemtrevlig gård med ridplan och longervolt samt stallbyggnader med nio rymliga boxar. Affärsidéen är att utbilda både hästar och ryttare på gården och inriktningen är islandshästar. Det allmänna välbefinnandet för såväl häst som ryttare är hela tiden i fokus. Berit har lång utbildning i såväl Sverige som Norge och på Island. Hon är diplomerad Ridlärare III, C-tränare och Lokalklubbsdomare, utbildad i SIF:s regi. Diverse andra utbildningar finns också i bagaget som alternativmedicin, energiterapi för häst och ryttare, kurser i sadelutprovning samt hovvård/skoning. På gården bedrivs också avel av islandshästar i mindre skala och i dagsläget finns det tre avelsston.

Anna Godevärn Mörsjö Deli
Katarina Magnusson

Framgården

Framgården i Skylnäs utanför Brunflo är en välbevarad bondgård från mitten av 1800-talet där bonden Lars och kalaskokerska Eva bedriver KRAV-certifierad mjölkproduktion med 45 kor och gårdsturism. Eva sköter boende, mat och konferenser. Bo gör man i fäbodstugan, i bondgården eller i det renoverade Föuset där också kök och matsal finns. På Framgården lagas mat av lokalt producerade råvaror. Så långt det är möjligt så använder de grönsaker, kött, fisk med mera från den egna gården. Här finns också konferensmöjligheter för upp till 16 personer på dagtid.
Eva ordnar också frukost- och lunchbuffé samt middag efter önskemål.
På Framgården kan man också göra långa promenader, åka längdskidor och göra studiebesök på gårdsproduktionen.

 

Orangutang Skogs- och Naturvård

Företaget ligger på Frösön och är främst aktiv i Jämtlands län. De sysselsätter 7 heltidsanställda som jobbar med fältarbeten avverkning.
Det är ett modernt företag som vill ta ansvar för hela kedjan i skogsbruket. De erbjuder sina kunder hjälp med planering av skogliga åtgärder, naturvärdesbedömningar, manuella skötselåtgärder, inventering, uppföljning, taxering, utbildning samt avverkning med specialkompetens gällande skötsel av hänsynskrävande biotoper och kontinuitetsskogsbruk.  De hjälper även till med myndighetskontakter, ansökningar och annat som hör åtgärderna till.
Deras huvudfokus är åtgärder som rör kontinuitetsskogsbruk samt skötsel av hänsynskrävande biotoper men de arbetar även med konventionella avverkningsmetoder både i planerings- och avverkningsstadiet.

Kristoffer Anderssson