Finalister 2017

Finalister i kategorin Årets Företagare

Andreas Ljungberg, Ljungbergs Motor
(Årets Företagare i Härjedalen)

Andreas har sedan barnsben haft ett brinnande skoter- och motorintresse och var under en tioårsperiod tävlingsförare i snöskoter och tillhörde landslaget. Han var fabriksförare för Yamaha, Ski-doo & Lynx. Av sitt fritidsintresse skapade han sitt drömjobb och tack vare drivet och tävlingsinstinkten är Ljungbergs Motor idag Sverigeledande gällande försäljning av Lynx skotrar och CanAm 4-hjulingar. Företaget har utsetts till "dealer of the year" ett flertal gånger. Andreas är en sann entreprenör, eldsjäl & sponsor vid ett stort antal lokala evenemang i Härjedalen. Det sitter aldrig fast utan är alltid full fart framåt.

Anna Godevärn Mörsjö Deli
Katarina Magnusson

Ivo Krsek, Alfa Skogsservice
(Årets Företagare i Ragunda)

Alfa Skogsservice ser utvecklingspotential i det mesta och står aldrig stilla. Digitala lösningar, utveckling av människor, hållbarhet, teknisk utveckling, smidig logistik, effektiv produktion med nya och smarta lösningar. Sedan starten 2011 har företaget vuxit i raketfart utan att tappa kontrollen. Som bevis på detta blev företaget tilldelat priset Gasellföretag 2016 av Dagens Industri och företagets ägare fick 2014 utmärkelse Årets Nybyggare i Jämtland. Regionkontoret för Region Norr ligger i Hammarstrand och det finns tre lokala kontor i Östavall, Timrå och Åsele. Regionkontoret för Region Syd och huvudkontoret för hela företaget ligger i centrala Jönköping. Just nu befinner man sig i en spännande fas med etablering av den tredje regionen, Region Mitt.

Jan Svensson & Anneli "Lillan" Svensson Wassdahl, Svenssons i Saxvallen
(Årets Företagare i Åre)

Svenssons i Saxvallen är ett företag som, med lång historia och i tre generationer (den fjärde på väg in), har skött busstransporter i Jämtland. Med en hög servicenivå, välvårdade och moderna bussar och med välskött ekonomi verkar de med extrem nytta för infrastrukturen. De bedriver alla former av busstrafik; linjebussar, skolskjutsar och beställningstrafik. Med samarbete med andra företag sköts även flygtransfer och skidbussar i Åreområdet. Med massor av erfarenhet och kontakter över hela norden kan de sy ihop resor som passa alla, vare sig man vill till ett sportarrangemang, shoppingresa eller Guldgala.

Kristoffer Anderssson

Erik Olsson, Grus Ove
(Årets Företagare i Berg)

Med säte i Oviken finns Grus Ove AB. Ett familjeföretag som grundades 1965 av Ove Olsson och sedan 2001 drivs av sonen Erik Olsson. Företaget har idag sex kompletta krossanläggningar. Man har idag ca 70 % av sin omsättning utanför kommunen men merparten av företagets 14 anställda kommer från hemtrakten. Erik är en driven företagare med hjärtat för det lokala. Han sponsrar aktivt föreningslivet, både lokalt och regionalt. En företagare och person som gör skillnad i hembygden.

Stefan Larsson & Dennis Sundqvist, Storm Heliworks
(Årets Företagare i Östersund)

Storm Heliworks är ett kompetensföretag baserat i Östersund som levererar helhetslösningar med helikopter som plattform. Med helikoptrar stationerade i Östersund, Åre, Funäsdalen, Göteborg och Malmö täcker de in en stor del av Skandinavien. Personalen har lång erfarenhet och de använder sig av den modernaste och miljövänligaste utrustningen när de utför allt ifrån sightseeingturer i Göteborgs skärgård till kvistavverkning av kraftledningsgator i fjällen. De opererar med fem egna helikoptrar i olika storlekar, men också med externa samarbetspartners, och utför uppdrag i hela Europa. Drivkraften är att med personlig kontakt, stor kunskap, lång erfarenhet och glödande engagemang bistå kunderna med flexibla, säkra och kostnadseffektiva helikoptertjänster.

Nisse Rolandsson, Jormvattnets Lego
(Årets Företagare i Strömsund)

Med rötterna i Jormvattnet är Nisse starkt bunden till bygden. Historien bakom Jorm Lego börjar 1989 när Lennart Jonasson och Lennart Jonsson utökade sin taxirörelse med legotillverkning av kabel till elektronikföretaget Gelab i Gäddede. Det tillverkades mängder av kablage till mobiltelefonnätet och Nisse kom in i rörelsen 1994. Vid millenniumskiftet kom företaget i kontakt med Engcon och det samarbetet har vuxit sedan dess. Förutom Engcon har Jorm Lego ett antal kunder i samma bransch, kunder som behöver kablar till grävmaskiner och olika fordon. Just nu ligger omkring 400 olika sorters kablar och kabelsatser på hyllorna. Verksamheten har ökat omsättning från 10,9 till 38,1 på 2 år.
Nisses företag utgör en stor arbetsgivare i området och har gjort det möjligt för människorna att bo kvar. Nisse medverkar aktivt att vara en förebild för andra att starta företag och verka i Frostviken.

Roger Jönsson, Jemtel
(Årets Företagare i Krokom)

Efter många år som anställd på Jämtkraft kände Roger att stunden var inne för att stå på egna ben. Att starta ett företag i hembygden såg han som självklart. Efter drygt ett år hade företagets 5 anställda fullt upp Nu har det vuxit till över 25 anställda, ett dotterbolag och en filial i Östersund. Jemtels gör elinstallationer i kommunala byggnader som skolor, ålderdomshem och lägenheter samt villor, ROT – arbeten, jordbruk, väg/parkbelysningar.

Per-Arne Loft, Kälarne Entreprenad
(Årets Företagare i Bräcke)

Per-Arne startade sitt företag våren 2005,  då med en traktorgrävare och en hjullastare i Ragunda kommun. 2012 köpte Per-Arne lokaler i Kälarne och utökade verksamheten och har idag 8 fast anställda.
Med SCA som hyresgäst i kontorslokalerna, med yttre skötsel för Kälarne-kommundel, med el-tel uppdrag, med en maskin som bryter skogsbilvägar och många andra uppdrag från privata kunder är det en trygghet att driva företag med stabil och flexibel personal som beskrivs som i det närmaste självgående.
Per-Arne är mån om de företag och människor som finns på orten och samverkan är ett ledord hos honom. Behöver föreningar hjälp så lånar han alltid ut maskiner, det kan vara allt från uppsättning av rinken till hockeyplan eller när det skall röjas i slalombacken.