Finalister 2018

Finalister i kategorin Årets Turismföretagare

Explore Åre – Rickard Fredriksson

Företaget Explore Åre växte fram 2010 ur en dröm hos Rickard Fredriksson, om att kunna bo och verka året i Åre och där försörjningen också skulle utgöras av en rolig och meningsfull sysselsättning. Efter en granskning av byn med dess branta backar och äventyrliga besökare köpte han in en zorbboll. Vidare startade han fler aktiviteter som snowbike, mountain cart, snow quad, isfisketur, kälkspåret, isskulptering, norrskenssafari, mata en ren, gastronomy walk, paddleboard, älgsafari och en egen bastuflotte. Visionen för företaget är ”Att skapa glädje i många människors liv och vara Åres självklara leverantör av aktiviteter och upplevelser”.

Anna Godevärn Mörsjö Deli
Katarina Magnusson

Holiday Club Åre – Pernilla Gravenfors

Holiday Club i Åre öppnade 2004 och bidrog till stor del till att Åre idag attraherar gäster året runt. Efter ägarbytet 2015 och då Pernilla Gravenfors steg in som VD 2016 har anläggningen transformerats till en modern träningsanläggning med designelement från Norden. På taket har de öppnat ett 600 kvm stort gym med stora glaspartier som ger fri sikt mot naturen och restaurangen har fått ett helt nytt intryck med inspiration från frost, snö och fjällets säsonger. Här får gästen koppla av, äta bättre, träna och aktivera sig på ett sunt sätt. De är en av de arbetsgivare i Åre som har flest nysvenskar i anställning och är ett bra exempel på hur besöksnäringen bidrar till integration.

STF Jämtland-Härjedalen – Niklas Winbom

STF har en lång tradition i Jämtland Härjedalen och har stor betydelse för utvecklingen av regionens fjällturism. Första boendet i området var Sylhyddan som stod klar 1890. Från Funäsfjällen i söder till Storlien i norr, Höglekardalen i öster och norska gränsen i väster äger de idag fyra fjällstationer och sju fjällstugor. Verksamheten präglas av hållbarhet, lyhördhet och flexibilitet vilket visas med bl.a.  evenemanget ”Fjällets dagar”, skolreseprogrammet i Jämtlandstriangeln, restaurangen i Sylarna och installationen av solceller i Stensdalsstugan. STF är även lyhörda kring områdets utveckling och minimerar påverkan på de sätt som idag är möjligt med tanke på transporter och information till gäster.

Kristoffer Anderssson