Finalister 2018

Finalister i kategorin Årets Företagare

Henrik Ljungberg, Komimilla
(Årets Företagare i Härjedalen)

Henrik Ljungberg startade Komimilla AB 2012 och vart på grund av sin ständigt ökande verksamhet utsedd till ett Gasellföretag av Dagens Industri år 2017. Företaget är ett bygg- och entreprenadbolag som bygger vattenledningar, avlopp och grunder till hus. Henrik tar varje situation till nya arbetsmöjligheter för sitt och andra företag och ses som en energisprudlande entreprenör. Bygden och den gröna näringen, är ett öppet fält och är något som Henrik lägger stor tro på.

Anna Godevärn Mörsjö Deli
Katarina Magnusson

Dan Henriksson, Skogstrollet
(Årets Företagare i Ragunda)

Entreprenör i skogsvårdsbranschen med i huvudsak motormanuella röjningsarbeten i Östra Jämtland, har även bredare utbud av tjänster som trädfällning, eftersläckning, brandbevakning samt uthyrning av flyglar. Den bästa upplevelsen som företagare var när firman var ung, gav nya kunder och Dan kunde leva på företaget och att följa personalen till hur de kunnat skapa bättre familjemöjligheter och tänka hur företaget kunnat hjälpa dom. Mål och visioner är att kunna göra alla kunder nöjda, stora som små och att hålla företaget på samma nivå i kommande år. Dan arbetar hårt med sitt företag och det har alltid kommit först, även när det kanske inte borde ha gjort det.

Kent Andersson, Norrmontage
(Årets Företagare i Åre)

Norrmontage AB tillverkar nätstationer för sekundär distribution av el, som är plåthus med en transformator och utrustning för styrning av Sveriges elnät. Verksamheten säljer ca 1300 nätstationer per år, mestadels genom upphandlingar till Vattenfall, EON och Jämtkraft. Omsättningen 2018 ligger på 130 miljoner och med 85 anställda är företaget en av Åre kommuns största privata arbetsgivare. Kent ser ljust på framtiden och säger ” Inom fem år är det fullt möjligt för oss att fördubbla omsättningen, bland annat genom affärer utanför Sveriges gränser. Utbyggnad av elnätet är en av de viktigaste faktorerna för ett framtida hållbart samhälle”.

Kristoffer Anderssson

Christoffer Borgefjäll, Ovikens Mekaniska
(Årets Företagare i Berg)

Sedan 80-talet är de ett familjeföretag och drivs nu av sonen Christoffer Borgefjäll. De tillverkar snöskoter- och ATV-vagnar, som säljs inom Sverige och den svenska armén, Nord- och Sydpolen, Svalbard, Frankrike, Grönland, Island samt till den tyska och franska armén. År 2009 fick Christoffer sitt livs ögonblick som företagare med en stor order från den norskan armén. I arbetet är hållbarhet och miljö viktigt och allt avfall sorteras flitigt. Målen och visionerna för framtiden är att behålla de befintliga kunderna och få ökat resultat. För Christoffer är personalen guld värda.

Markus Brugge, Brugge Skogstjänst
(Årets Företagare i Östersund)

Markus startade företaget 2008 och ombildade företaget till aktiebolag 2012. När Markus 2013 höll på med röjning åt SCA fick han en idé om att lära sig sätta plant. Han gick in på sca:s kontor och tog en liten chansning om de hade några plantor som han kunde prova att sätta. Han fick 2.3 miljoner st. och det var rivstarten för plantsättningen i företaget. Företaget hade under 2013 två anställda och idag sysselsätter företaget ca 45 personer under högsäsongen. Markus berättar hur viktiga han anser att alla är. Målen de har är att kunna behålla alla anställda året runt så alla får stadiga ben att stå på och att företaget ska fortsätta utvecklas.

Peder ”Peppe” Högström, P Högström Heavy Equipment
(Årets Företagare i Strömsund)

Peppe startade med två tomma händer och trots motstånd har han stått på egna ben och kämpat sig igenom dessa perioder. I 17 år har han köpt in entreprenadmaskiner på auktioner för att sedan ställa iordning dem i Hammerdal och sälja, en marknad som han vad tidig med att upptäcka. Peppe arbetar gärna för att hjälpa bygden och är flitig i sitt arbete. Hemma hos honom kan vi se gamla fina rariteter som nya specialbyggen. ”King Kong” byggdes som en hyllning till Peppes son Anders som efter en bilolycka är förlamad och sitter i rullstol.

Berne och Annica Brenje, BRC i Storåbränna
(Årets Företagare i Krokom)

Berne och Annica tänjer på gränserna till det som är möjligt genom sitt bygge av Big River Camp i Storåbränna. De startade företaget 2009 och i en liten by har de under elva år systematiskt byggt upp en stark hotellverksamhet och erbjuder naturupplevelser och aktiviteter som passar alla besökare året runt. Förutom utomhusaktiviteterna finner du ett spa, whiskeyprovning och restaurang på hotellet. Företaget utvecklas med nya idéer hela tiden och har arbetat upp en hög beläggning år efter år, trots en minimal marknadsföring.

Uno Andersson, Uno Andersson Skogsmaskiner
(Årets Företagare i Bräcke)

Uno startade en enskild firma åt 1974 med en skotare i sina ägor, under den tiden arbetade han hos SCA. År 1992 startade han sitt företag och två år senare klev också sonen Tommy in i firman. De expanderade då sitt företag med en skördare, en till skotare och anställde tre personer. Sedan dess har företaget växt med allt fler maskiner, bland annat grävskördare och nu har de 14 anställda. Nu när Uno har passerat 70 år så sitter han med i styrelsen och arbetar inte längre ute på fältet.