Finalister 2019

Finalister i kategorin Årets gröna guld

Länsmansgårdens lantbruk

Länsmansgårdens lantbruk har på 30 år utvecklats från 30 mjölkkor till att idag inkludera en nybyggd ladugård med två mjölkrobotar och plats för 130 mjölkkor. Ett eget mejeri är färdigställt och snart öppnar gårdens mjölkautomat och gårdsbutik. Länsmansgårdens lantbruk har alltid dörren öppen. De visar gärna konsumenten var maten kommer ifrån och vill bidra till framtidstro i branschen.

Länsmansgården
Eriksgården

Eriksgården

Eriksgården har på mindre än 10 år vuxit från några sommargrisar till att idag producera 1300 ekologiska grisar per år. En hög siffra med jämtländska mått. I nuläget slaktas och förädlas en femtedel lokalt, och säljs direkt till konsument eller restaurang. Eriks dröm har alltid varit att driva jordbruk, att vara nära djuren och naturen, och drivkraften är utmaningar och utveckling.

Jämtlands vingård

Jämtlands vingård jobbar med lokala råvaror utan tillsatser utifrån gamla recept. Med naturlig jäsning tillverkas det man ”bör och inte bör dricka” till kunder, ofta välrenommerade restauranger, inom och utom Sverige. Under 20 år har drycker producerats och biprodukter förädlats till bl a russin. Jämtlands vingård tycker om att vara små med möjligheten att ständigt utvecklas.

Jämtlands Vingård