Finalister 2019

Finalister i kategorin Årets Innovation Champion

Kjell Lundberg & Johanna Ojala

Med snöhjärtat på rätta stället har skidtränaren och expertkommentatorn Johanna Ojala tillsammans med kreatören och reklammannen Kjell Lundberg återuppväckt Nordiska Ungdomsspelen och skapat en besöksanledning med åtta idrotter och extra allt som 2019 lockade över 1 800 startande från när och fjärran.

Kjell är kreatören, innovatören och möjliggöraren som enträget, envist och outtröttligt arbetar för att lyfta Östersund. Han har varit med och framgångsrikt byggt upp Syre Reklambyrå för att sedan vara en av centralfigurerna i arbetet med att tråla in två Skidskytte-VM. Johannas erfarenhet av elitidrott förenad med en outsinlig positiv energi och ett stort hjärta för ungdomsidrott gör henne till en briljant ambassadör för idrotten och möjligheterna i vår region Tillsammans har Johanna och Kjell skapat ett evenemang byggt på ledorden rörelseglädje, gemenskap och jämställd idrott, vilket resulterat i framgången för Nordiska Ungdomsspelen.

Kjell Lundberg och Johanna Ojala
Monica Engström och Stig Engström

Monica Engström och Stig Engström

Med en passion för den bygd de lever och verkar i har Monica Engström och Stig Engströms under många år inte bara lagt tid på sin egen resa med Engcon, utan envist och lojalt stöttat lokala entreprenörer att utveckla sin innovationskraft. Det i sin tur har skapat en framtidstro och gnista i Strömsunds kommun som också spiller över till andra delar av Jämtlands län.

Monicas förmåga att skapa framgångsrikt entreprenörskap har länge haft stor betydelse för ett mer näringslivsvänligt Strömsund. Genom att investera i startup-bolag inom ny teknik bidrar hennes egna bolag i Monen koncernen till att främja teknisk kompetensutveckling i Norrland.              

Med en imponerande ambitionsnivå har Stig utan att tveka tagit Strömsund till världen. Hans kärlek till sin hembygd och ansvar för densamma har format Engcon till det lokala-globala företag det är idag. Mycket målmedvetet och med kunden i fokus har han byggt en världsomspännande verksamhet med rötterna stadigt förankrade i den jämtländska myllan. Industrialism och företagande i Norrlands inland tycks vara ett vinnande koncept. 

Fia Gulliksson

Utan Fia Gullikssons starka lyskraft och självklara tro på mat som utvecklingskraft för regionen hade Östersund och Jämtland aldrig förvandlats till den gastronomiska superkraft som regionen representerar idag. Fia har envist, med en imponerande energi och en aldrig sinande entusiasm och glädje, skapat innovativa mötesplatser, happenings och oförglömliga matupplevelser, alltid med en extra hållbar krydda. Under åren har Fia initierat och drivit igång flera framgångsrika verksamheter och projekt såsom Östersund Creative City of Gastronomy, Jazzköket, Brunkullans Krog, Brunkullans Te, Eat Up och nu senast, HEIM Food Studio. Initiativ som alla bär Fias signatur. Hennes passion för mat, människor och möten har nu tagit henne till London och självklart har hon tagit med en bit av Jämtland i bakfickan. Bästa ambassadören – no doubt.

Fia Gulliksson
Marie Holm Sherman

Marie Holm Sherman

Region Jämtland Härjedalen, FoUU / eHälsocentrum

Marie Holm Sherman har tillsammans med sitt team framgångsrikt arbetat för att Jämtland ska få ta emot flera av de stora forsknings och innovationsprojekten i Europa, Horizon 2020. Med en avundsvärd arbetskapacitet, stark vilja och en stor portion jävlar anamma lämnas ingenting åt slumpen. Marie är uppfriskande tydlig och vet vad hon vill. Hon vågar ta plats i det offentliga rummet och har en osviklig förmåga att snabbt sätta sig in i en fråga och se till att det blir verkstad. Resultatet är det som räknas och får Marie bestämma har det hänt redan före frukost.