Årets Hållbara Företag 2022
Smartfix
Smartfix är ett jämtländskt företag som reparerar hemelektronik. Huvudfokus är telefoner, datorer, surfplattor, smartklockor, drönare samt kretskort. Vi tar även på oss andra projekt i mån om reservdelstillgång.
Vårt motto är att återvinna så många enheter som möjligt för att minska konsumtion av nyproduktion då det går åt extremt mycket ädelmetaller och övrigt för att tillverka ny elektronik. Samt att återvinna trasiga reservdelar till nya.
Vi letar ständigt efter nya sätt att återvinna och göra allt som går för att gynna miljön med en cirkulär ekonomi.


MMG konsult AB
MMG konsult AB har sedan bolaget startades 2009 projekterat och byggt biogasanläggningar på svenska lantbruk. Biogasen produceras av den gödsel som redan finns på gården och används för att producera el och värme. Det egenutvecklade byggkonceptet för biogas, där bygget sker i samverkan mellan lantbruket och MMG, har idag ca 20% av den svenska marknaden. 2019 introducerades byggkonceptet i Norge där MMG idag är marknadsledande.
Med en biogasanläggning blir lantbruken självförsörjande på el och värme. Som en bonus förbättras gödselns egenskaper så den kan användas på ett effektivare sätt i växtodlingen och kan ersätta handelsgödsel. Detta stärker lantbruksföretagets konkurrenskraft då det blir mindre känsligt för prissvängningar i energi/el och handelsgödsel samtidigt som miljönyttan är stor.
Biogas är förnybart, leder inte till några nettoutsläpp av CO2 vid förbränning och som energikälla ur ett livscykelperspektiv nästintill klimatneutralt. Förutom att biogasen kan användas för produktion av el/värme ger också rötresten minskade växthusgasutsläpp.
IsoTimber
”IsoTimber tillverkar en unik husstomme av trä, med jämtländsk luft som isolerar väggen, och bidrar till ett hälsosamt boende. Den enkla konstruktionen medför att ingen plastfolie eller annan isolering behövs. De prefabricerade väggelementen är snabba att montera på byggplats, utan emballage eller byggavfall. Väggelementen är designade för återbruk och tillverkas resurseffektivt, men dessutom är bolaget aktivt inom flertalet forskningsprojekt med fokus på att ytterligare stärka sin del i en cirkulär ekonomi. Till exempel har de samarbetat med andra branschaktörer och utvecklat Flexibilitetshuset för att maximalt nyttja byggnaden under sin livscykel. Det är ett flerbostadshus där planlösningen kan ändras, byggnaden kan demonteras och återuppföras på ny plats, samt bygga på två våningar vid behov. Man har även påvisat att väggelementen kan återvinnas till träskivor, det vill säga materialet kan ingå i fler värdekedjor och därmed få en längre livslängd. IsoTimber deltar i sammanhang där de kan inspirera och aktivt medverka till ett ökat träbyggande, för en cirkulär ekonomi.
.jpg)